Ens queden 6 places per aquest viatge! Si coneixes algú que li interessi un cap de setmana de senderisme, cultura i bona cuina... avisa'l!

dimarts, 29 de març del 2016

Malvasia de Sitges... Dolç i sec encanteri vinícola!

http://agisitges.com/guia-turistic/wp-content/uploads/2014/06/vinya-sitges-Subirats-Capital-de-la-Vinya-960x680.jpgExisteixen referències històriques del 1300 que descriuen l'existència al Garraf de vinyes de malvasia i del vi de malvasia com una continuació de la malvasia grega o de Candia. El nom prové de la forma llatina de la ciutat de Monemvasia (malvasia), a la costa del mar Egeu, al sud de Grècia, des d'on sembla que va ser importada.

El vi malvasia de Sitges s'elabora només a partir de la varietat de raïm malvasia, la qual només es conrea en els camps d'aquesta localitat. El particular bouquet d'aquest vi respon a, no només la varietat, sinó també a la verema tardana, l'elevat grau i acidesa, i la proximitat al mar. S'elabora la malvasia seca, feta de la fermentació normal del most, i la malvasia doça, més coneguda i feta com una mistela, afegint alcohol al most abans de la fermentació. S'acostuma a consumir fresca o a temperatura ambient, per postres o per berenar, acompanyant unes postres. També s'empra en l'elavoració d'alguns plats cuinats.
Al principi del segle XVIII, els ceps de malvasia ocupaven una quarta part de la terra que es cultivava al terme municipal. Durant aquella centúria i la següent, la malvasia s’exportà arreu d’Europa i també a les colònies d’Ultramar, convertint-se així en un dels vins catalans més apreciats fora de les nostres fronteres.

L’arribada de la fil·loxera i l’aparició del xampany, el darrer quart del segle XIX, marcaren l’inici de la decadència de la malvasia.


Conscient que la malvasia acabaria desapareixent del tot, poc abans de morir, el diplomàtic sitgetà Manuel Llopis i de Casades (1885-1935) va voler evitar-ho llegant a l’Hospital de Sant Joan Baptista una vinya situada a Aiguadolç i també el negoci familiar d’elaboració de malvasia.


És, doncs, gràcies a aquest llegat que avui dia Sitges, a  través de la Fundació Hospital Sant Joan Baptista, continua gaudint d’aquest producte, el qual, ara per ara, és el més genuí que podem oferir als nostres visitants
.

Que es fa amb la Malvasia?

Malvasia Dolça. Vi  licorós de malvasia de Sitges, envellit en bóta de castanyer. De color ocre, amb tons ataronjats i torrats suaus. Complex en aromes, amb notes de fruits secs torrats,
herbes aromàtiques mediterrànies i fruites madures. Pas de boca molt llaminer, però alhora fresc i àcid.
Malvasia de Sitges. Vi Sec. 100% Malvasia de Sitges. Fermentat i envellit en bóta de castanyer. De color ocre, amb tons ataronjats i torrats suaus. Complex en aromes, molt marcats
d’herbes aromàtiques mediterrànies, notes de prunes, figues i fruits secs torrats. Pas de boca sec, però alhora suau, agradable i sedós. Mineral, fresc i àcid al paladar.
http://farm4.staticflickr.com/3821/10341183985_2e875d0254_b.jpgMoscatell. Vi licorós de moscatell, envellit en bóta de castanyer. De color ocre, amb un to torrat mitjà. Aromes molt característics de la varietat, amb notes de fruits secs torrats
i fruites madures. Pas de boca molt llaminer i voluminós.
Blanc Subur. Vi blanc sec. 100% malvasia de Sitges. De color daurat pàl·lid i quadre aromàtic molt ampli, amb notes de fruites i de flors mediterrànies. Agradable i voluminós en boca,
on  l’acidesa el fa fresc i amable.