Ens queden 6 places per aquest viatge! Si coneixes algú que li interessi un cap de setmana de senderisme, cultura i bona cuina... avisa'l!

dimarts, 29 de març del 2016

La comarca del Garraf, entre el Penedés i el Baix Llobregat

El Garraf (també anomenada Penedès Marítim o Marina del Penedès) és una de les quatre comarques de Catalunya en què va quedar dividit el Penedès en la divisió comarcal de 1936. El nom prové de l'àrab "garrafa"غراف, que vol dir "sínia" o "lloc d'aigües abundants". Limita amb l'Alt Penedès pel nord; amb el Baix Llobregat per l'est; amb el Baix Penedès per l'oest i amb la mar Mediterrània pel sud.


El Garraf té una superfície de 185,10km2, dels quals 139,35Km2 són no urbanitzables. La comarca es divideix en sis municipis, quatre litorals i dos de muntanya. Els municipis que tenen costa són Cubelles, de 13,5 km2 i 13.995 habitants a l'any 2010; Vilanova ila Geltrú(capital de la comarca), de 34km2 i 66.532 habitants; Sant Pere de Ribes, de 40,8km2 i 28.399 habitants i Sitges, de 43,80Km2 i 28.130 habitants. Els dos municipis de muntanya són Canyelles, de 14,20km2 i 4.196 habitants i Olivella, de 38,8Km2 i 3.405 habitants

El Garraf és una comarca petita en dimensió i en nombre de municipis (sis), el seu territori posseeix un alt valor paisatgístic i mediambiental, tant el terrestre com el marí. Té una alta qualitat de vida pel valor de les seves platges, el seu paisatge natural i urbà i per la seva estructura comercial, d'oci i gastronòmica. Es troba geo-estratègicament en una situació de gran oportunitat, amb bones infraestructures i contigua a dues àrees de forta i dinàmica activitat econòmica com són l'Alt Penedès i Barcelona. Té una estructura d'activitat econòmica diversificada.

La Comarca del Garraf limita geogràficament al nord i en gran part de l'oest amb el Massís del Garraf i al sud amb el Mar Mediterrani. El 75% de la població es concentra a la plana del Garraf, que defineix les seves vores en el canvi de pendent del territori el qual adquireix un percentatge superior al 20%, límit permès legalment per a classificar àrees urbanitzables. El Garraf delimita administrativament a l'est amb la comarca del Baix Llobregat, al nord amb l'Alt Penedès i a l'oest amb el Baix Penedès.